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N3AF 2022 2. A propos de l’article Ultra-processed foods: how functional is the NOVA system?, 2022, 13(2), 1-9.

04/06/2022

A propos de l’article Ultra-processed foods: how functional is the NOVA system?

About the article Ultra-processed foods: how functional is the NOVA system?

Citation
This H. 2022. A propos de l’article Ultra-processed foods: how functional is the NOVA system ?, Notes Académiques de l'Académie d'agriculture de France / Academic Notes from the French Academy of Agriculture (N3AF), 13(2), 1-9. https://doi.org/10.58630/pubac.not.a84908

Résumé
L’European Journal of Clinical Nutrition vient de publier un article intitulé Ultra-processed foods: how functional is the NOVA system?, signé par Véronique Braesco, Isabelle Souchon, Patrick Sauvant, Typhaine Haurogné, Matthieu Maillot, Catherine Féart et Nicole Darmon. Ce texte analyse la cohérence d’une classification des aliments nommée NOVA, laquelle propose quatre catégories, selon le degré des transformations qui seraient appliquées à des denrées brutes. L’article publié conclut que la classification manque de cohérence, ce qui pose à la fois la question de la naturalité des aliments, alors que des idéologies s’affrontent, parfois avec le présupposé que le naturel est meilleur que l’artificiel, et que se développe une cuisine de synthèse, qui brouille les catégories des additifs, des auxiliaires technologiques et des aromatisants.

Abstract
The European Journal of Clinical Nutrition
recently published an article entitled Ultra processed foods: how functional is the NOVA
system?, by Véronique Braesco, Isabelle Souchon, Patrick Sauvant, Typhaine Haurogné, Matthieu Maillot, Catherine Féart and Nicole Darmon. This article analyzes the robustness of a food classification named NOVA, where four categories are proposed, according to the degree of transformation. The published article concludes that the classification lacks coherence, which raises the question of the nature of food, while ideologies clash and a "synthetic cuisine" develops, which blurs the categories of additives, technical aids and flavourings.

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